Door Bart Jonker
Heemstede/Bloemendaal – De onophoudelijke regen heeft afgelopen tijd ons land extreem geteisterd, waardoor nu wateren buiten de oevers klotsen, grondwater omhoog komt en zelfs kelders in onze gemeente onder water zet. Dan kun je in dat opzicht letterlijk nauwelijks spreken van een Dry January. Dry January heeft natuurlijk niets te maken met wateroverlast en droogte. Wat is Dry January dan eigenlijk wel?
Vrijwillige uitdaging
Dry January is een vrijwillige uitdaging om een maand alcoholvrij te zijn. Na de feestmaand december, waarbij in de regel zowel veel gegeten als gedronken wordt, volgt in januari bij veel mensen de behoefte om het wat soberder en rustiger aan te doen. Er wordt volop gesport om de extra aangekomen kilo’s van december te doen verdwijnen, maar ook geen alcohol nuttigen past in dit patroon. Veel mensen gaan daarom de uitdaging van Dry January aan en gaan 31 dagen alcoholvrij door het leven. Of ze nou één keer per maand of iedere dag alcohol drinken. Als je iedere dag veel alcohol nuttigt, dan is het gewenst om even met de huisarts te overleggen alvorens je aan Dry January meedoet.
Ontstaan
Je hoort wel ieder jaar rond Nieuwjaar over goede voornemens, maar in Nederland was Dry January vroeger geen gemeengoed. De uitdaging Dry January ontstond oorspronkelijk in Finland na de Tweede Wereldoorlog. In 2013 daalde deze trend neer in Groot-Brittannië en verspreidde zich over de rest van Europa, waaronder Nederland.
Het is al jarenlang bekend en wetenschappelijk bewezen dat overmatig alcoholgebruik gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Het is gebleken dat mensen die meedoen aan Dry January en alcohol laten staan, al spoedig positieve veranderingen ondergaan. Ze slapen beter, ze krijgen meer energie en hun huid verbetert. Ze voelen zich helderder en beter.
Vervallen in oude gewoonten
Toch blijkt een groot deel van de deelnemers na deze 31 dagen weer gewoon alcohol te gaan nuttigen. Net als de goede voornemens vervliegt Dry January veelal na een maand (net als alcohol zelf overigens) en vervallen dikwijls mensen in hun oude gewoonten. De vraag is natuurlijk dan: is Dry January een modehype, waaraan mensen even meedoen of is het echt een besloten bewuste keuze? Als het echt een bewuste keuze zou zijn, dan zou je denken dat mensen voor altijd stoppen met drinken. Die groep is er zeker, maar dit blijft echter in veel gevallen uit. Misschien daarom gewoon matig zijn met alcohol, je hoeft natuurlijk niet te overdrijven.
President Macron
Vorige week meldden de landelijke media dat president Macron van Frankrijk tijdens Dry January een wijntje bij het eten had genomen, “omdat hij het zo triest vond, een diner zonder wijn”. Op Facebook In Nederland kreeg hij vele lachers op zijn hand, maar ook de kritiek was niet van de lucht. Tja, wie Frankrijk zegt, zegt wijn: een van de nationale vermaarde producten uit het land. Als Fransman wordt dit bijna met de paplepel ingegoten. We hoeven natuurlijk ook niet met zijn allen roomser dan de paus te zijn. In de evangeliën van het nieuwe testament lezen we dat zelfs Jezus tijdens het Laatste Avondmaal wijn ter hand nam. Zolang het met mate is, is er weinig aan de hand. Dat kan iedereen voor zichzelf zelf bepalen en is daar vrij in. Ook mensen gewoon in hun waarde laten hoort daarbij, zelfs tijdens Dry January.
Foto: Dry January: een maand zonder alcohol. Foto Bigstock.