Door Eric van Westerloo
Heemstede – Heemstede is een van de ongeveer 20 gemeenten in Nederland die voor een burgemeester een ambtswoning beschikbaar heeft. Op de Molenlaan 4 staat het pand dat momenteel door de huidige burgemeester wordt bewoond. Zij heeft aangegeven, dat als haar termijn er op zit, niet voor een tweede periode te willen gaan. Derhalve komt het pand begin 2024 beschikbaar. De gemeenteraad wordt nu gevraagd wat er met het pand moet gebeuren.
Energielabel A
Beschikbaar houden voor een nieuwe burgervader of moeder is een optie. Dat heeft wel tot gevolg dat er aanzienlijke kosten moeten worden gemaakt het pand te verduurzamen, het vrijwel energieneutraal te maken (energielabel A) en (achterstallig) onderhoud. Deze kosten belopen de komende jaren om en nabij de vier ton. Alles wordt duurder, vooral in de bouw, zodat het bedrag wel eens kan oplopen tot een half miljoen euro. De komende 10 jaar is er voor groot onderhoud nog eens (ver) een bedrag van €200.000,- nodig.
Verhuur
Het pand kan ook verhuurd worden, dan ontvangt de gemeente huurinkomsten, maar blijft het grootonderhoud nog steeds voor rekening van de gemeente. Ook belastingen en verzekeringen zijn kosten voor de gemeente. Na de nodige investeringen in verduurzamen en onderhoud (zie voorgaand) schat de gemeente de (ver)huurprijs op 5.000 euro per maand. Momenteel is de huuropbrengst €20.000,- per jaar. De nieuwe burgemeester kan er natuurlijk voor kiezen zelf een woning te kopen of te huren.
Verkopen
Een alternatief is het pand te verkopen. De waarde wordt geschat op 2 tot 2,5 miljoen. Dat scheelt de gemeente tonnen aan het niet te hoeven onderhouden, opknappen en energieneutraal maken van het pand.
Voor het bedrag van 2 of meer miljoen kan dan alsnog een nieuwe, kleinere, ambtswoning worden aangekocht, financieel is dat niet ongunstig.
De verkoop optie zou redelijk kunnen passen in de opstelling van de partijen in de raad die daar in 2021 al over hebben gesproken.
Wat doet de nieuwe burgemeester?
Het alternatief is dat een nieuwe burgemeester zelf een pand aankoopt of huurt en dat er dus geen ambtswoning in Heemstede meer is.
De nieuwe burgemeester is wettelijk verplicht in Heemstede te wonen, dus zal de gemeente hem of haar wel enigszins moeten faciliteren bij het kopen/huren van een woning. Omwille van de veiligheid dienen er sowieso beveiligingsmaatregelen getroffen te worden aan welk pand dan ook.
In de meer dan 200 gemeenten in Nederland wordt geen ambtswoning aangeboden en vindt men altijd een burgemeester. Het is bekend dat oud-politici, bestuurders en ambtenaren maar wat graag burgemeester willen worden. Zeker in een rustige gemeente als Heemstede zullen, met of zonder woning, tientallen kandidaten solliciteren.
Foto: De ambstwoning in Heemstede. Foto: Eric van Westerloo