Door Eric van Westerloo
Heemstede – In 2021 is er gewerkt aan een visie hoe om te gaan met laadpalen en andere aansluitingen voor het opladen van de accu’s van elektrische auto’s. Daarna werd het stil totdat HBB op 11 juli 2022 een motie indiende om te onderzoeken of het mogelijk en toegestaan is in Heemstede kabelgoten aan te leggen. De huidige veel gebruikte speciale matten leveren gevaar op.
Wethouder Grummel ontraadt de motie, omdat zij wil wachten op de laadvisie waar de gemeente aan werkt. Grummel zou er in december 2022 op terugkomen al is daar niets van terug te vinden. In juli 2023 besluit het college uit het niets een pilot te starten onder 20 gebruikers, om te bezien of dit een goede oplossing is.
Het college vond het aanvankelijk onwenselijk, omreden dat er cruciale leidingen in de grond liggen. Een laad-kabelgoot zou werk in de grond belemmeren. De argumenten lijken van tafel. Als de pilot slaagt gaat de gemeente, waar dat kan en gewenst is kabelgoten aanleggen voor rond de 350 euro per goot. Wordt het definitief, dan gaat de gebruiker de aanleg betalen. De gemeente blijft eigenaar en dus ook verantwoordelijk mocht er iets gebeuren.
Kabelgoot gemeentegrond
“Autobezitters die nu nog gebruik maken van een losse kabel over de stoep mogen die niet meer gebruiken”, meldde de wethouder bij gelegenheid. Het is niet de bedoeling dat inwoners zich een eigen stukje grond toe-eigenen van gemeentegrond. Boeder (CDA) bracht dit tijdens de bespreking in 2011 al onder de aandacht, dat autobezitters die voor hun deur van de kabelgoot gebruikmaken deze plek exclusief opeisen. In de afspraken tussen de gemeente en de eigenaar zal dit worden geregeld, in die zin dat de eigenaar geen aanspraak kan maken op een exclusieve plek om zijn wagen op te laden. Naast dit project blijft Heemstede inzetten om in de komen jaren het aantal openbare laadpalen uit te breiden met 150 palen elk met 2 aansluitingen. Tevens wordt onderzocht of er aansluitingen kunnen komen op lantaarnpalen. Zodra de laadpaalvisie compleet is, buigt de gemeenteraad zich hier over.
Foto: Kabelgoot. Foto: Eric van Westerloo