Tekst en foto’s: Bart Jonker
Diano Marina – In deze aflevering van ‘Op reis’ iets bijzonders: de prachtige bloementapijten die worden gecreëerd in bijvoorbeeld: Spanje, Portugal en Italië. Een combinatie van folklore en de Rooms-Katholieke religie. Deze bloementapijten worden in het kader van Sacramentsdag aangelegd. Oorspronkelijk valt deze Sacramentsdag op de tweede donderdag na Pinksteren, maar wordt heden ten dage dikwijls gevierd op de zondag erna. Zo ook in het Italiaanse Diano Marina, waar deze plechtigheid ‘Corpus Domini’ op zondag 11 juni plaatsvond. Het bloementapijt van Corpus Domini, in het Italiaans ‘Infiorata del Corpus Domini’ genoemd, is een jaarlijks terugkerend spektakel met processie. Ondergetekende was dit jaar door de organisatie in Diano Marina en zijn Italiaanse vrienden, het echtpaar Edoardo en Palma Germano, gevraagd om dit mee te helpen aanleggen. Een grote eer en een heel bijzondere ervaring.
Ontstaan
Het vieren van Corpus Domini werd oorspronkelijk geboren in het jaar 1247 in het bisdom Luik. Sinds het begin van de twintigste eeuw was het gebruikelijk in Diano Marina om bloemblaadjes in de straten te strooien waar de passage van deze processie plaatsvond. Bloemblaadjes die een dag van tevoren waren verzameld door de jongens van de stad. Ook werden de straten op de dag van de processie voorzien van potten met sierplanten. Uit de ramen hingen spreien en geborduurde tapijten om deze religieuze festiviteit luister bij te zetten.
Bloemen handelsmerk van deze streek
Omdat bloemen het handelsmerk van de Bloemenrivièra zijn, met als epicentrum ‘bloemenstad’ Sanremo, werd in 1963 besloten om de veelzijdige bloemenreputatie als toeristisch kenmerk te promoten en te combineren met deze religieuze feestdag. Zo ontstond de aanleg van de ‘Infiorata’, het bloementapijt. Vanwege de beperkte houdbaarheid van de bloemblaadjes en het warme mediterrane klimaat, wordt de avond en de nacht voor de processie Corpus Domini door vele vrijwilligers dit bloementapijt aangelegd. Dit gaat als volgt: een kunstenaar tekent met krijt de contouren van het ontwerp van het bloementapijt op het centrale plein Piazza del Comune tot aan de kruising met de Via Cavour en in de Via Genala naar de parochiekerk van San Antonio Abate (Sint Antonius is de beschermheilige van Diano Marina), waarvandaan de processie begint.
Secuur en zwaar werk
Tot zijn overlijden in 2012 was beeldend kunstenaar Paolo Scati jarenlang de ontwerper van de bloementapijten in Diano Marina. Thans wordt ieder jaar een andere kunstenaar uitgenodigd om de contouren van het bloementapijt te bedenken en te ontwerpen. De meeste bloemblaadjes komen met dozen tegelijk uit het naburige Sanremo. Er is veel van nodig: bloemblaadjes in diverse kleuren van onder andere bougainville, oleanders, rozen, etc. Daarnaast is er zaagsel en gras om vakken en de kanten op te vullen. Dit jaar zijn er tal van vrijwilligers, veelal van het plaatselijke toneelgezelschap en ‘Amici (vrienden) dell’Infiorata’, van 21 uur ’s avonds tot 4 uur ’s nachts in de weer geweest om het bloementapijt te realiseren en op tijd klaar te hebben. De vrijwilligers beginnen om de met krijt getrokken contouren met potgrond over te trekken, een secure en lichamelijk zware klus, omdat je lang op je knieën in een houding moet werken. Een andere vrijwilliger strooit wat van de juiste kleur en het juiste type bloemblaadjes binnen deze contouren van potaarde, zodat helder is met welke bloemblaadjes de vakken moeten worden opgevuld. Langzaam begint het bloementapijt te kleuren. Het eindresultaat is werkelijk verbluffend en schitterend.
De volgende zondagochtend 11 juni vindt de hoogmis plaats in de kerk, waar de kinderen van Diano Marina hun eerste communie doen. Daarna volgt vanuit de kerk de processie en ceremonie met de geestelijken en de jonge eerste communicanten over het bloementapijt, gevolgd door militaire en politieke hoogwaardigheidsbekleders en de burgemeester van Diano Marina, Cristiano Za Garibaldi, strak in pak en voorzien van een sjerp in de Italiaanse driekleur. Dit alles onder grote belangstelling van het publiek. De plaatselijke muziekband luistert het geheel muzikaal op. Na de festiviteiten wordt het bloemtapijt ’s middags alweer snel opgeruimd. Het was een bijzondere ervaring om hieraan te mogen meewerken: volgend jaar weer!