Door Eric van Westerloo
Heemstede – In de kadernota geeft het college een doorkijk van de financiële situatie 2024/2027.Het komende jaar verwacht het college een gering verlies dat vervolgens oploopt tot een bedrag van ruim 4 miljoen euro in 2027.
Wethouder Arianne de Wit wijdt dit aan de oplopende materiaalkosten, hogere rente en personeelskosten. De Wit wil het tij keren met o.a. een verhoging van de OZB- belasting en bezuinigingen. Snijden in eigen vlees zit er amper in. De bezuinigen blijven beperkt tot het terugbrengen van het onderhoudsniveau van het groen van niveau A naar niveau B en BOA’s in vaste dienst nemen i.p.v in te huren.
Minder Rijksgelden
Naast de door de inflatie oplopende kosten zal ook het Rijk naar verwachting de hand meer op de knip houden en minder uitkeren via het gemeentefonds. De kadernota is een opsomming van begrotingsonderdelen, stand van de financiën, beleidsvoornemens e.d. De gemeenteraad is aan zet, maar heeft door de jaren heen niet zoveel gemorreld aan de richtingen die de kadernota aangeeft. Waar nooit rekening mee is gehouden is het feit dat de gemeente jaarlijks honderdduizenden euro’s niet uitgeeft (2023: 1,8 miljoen) door het niet of later uit voeren van werken. Hierdoor hoeven investeringen niet worden gedaan. Geplande rente op niet opgenomen leningen kan vervallen. Er is geen jaar voorbijgegaan dat er uiteindelijk bij de jaarafrekening toch een positief financieel resultaat is geboekt. Het jaar 2023 zal ook met een plus worden afgesloten.
Vooroplopen
Heemstede wil graag voorop lopen in verschillende ontwikkelingen. Leidend worden in de transitie naar 30 km-wegen, het leidend worden met een burgerberaad, actief deelnemen aan de energietransitie en verduurzaming. Ook het ambitieuze Huisvestingsplan voor scholen is, met tientallen miljoenen, een molensteen om de gemeentelijke nek. Dit programma verlengen tot na 2039 biedt ruimte in de begroting. De organisatie komt met bezuinigingen die volgend jaar ruim twee ton bedragen en oplopen naar drie ton in 2027. De kosten van externe inhuur staan versnipperd vermeld in begrotingsonderdelen. Een samenvatting wat er jaarlijks aan externe inhuur wordt betaald is er niet. In 2024 wordt er flink geïnvesteerd in o.a. sportvelden en 30 km-wegen.Totaal 10 miljoen aan investeringen staan nu in de plannen voor 2024 in 2025 wordt dat 23 miljoen. Het sociale domein is de grootste kostenpost. De kosten voor samenwerking in de regio, veiligheid en de MRA lopen stelselmatig op.
Inwoners gaan meer betalen
Om het verwachtte begrotingsgat te dichten wil het college een miljoen extra ophalen via de onroerend goedbelasting. Dit boven op de inflatiecorrectie van 4,15%. Dit werkt structureel door en alle volgende jaren.
Datgene dat de inwoners moeten betalen voor allerlei diensten van de gemeente zoals bouwleges, paspoorten en overige documenten zullen geïndexeerd worden. Al met al wordt, net als in de supermarkt, alles flink duurder. In komende vergaderingen o.a. woensdag 21 juni zal de gemeenteraad het bespreken.
Foto: Raadhuis Heemstede. Foto: Bart Jonker