Door Bart Jonker
Heemstede – Na 29 jaar met hart en ziel gewerkt te hebben in hun ambachtelijke Keurslagerij, hebben Peter en Janine van der Geest besloten om hun succesvolle zaak over te doen aan hun medewerkers Arjan den Butter en Jasper Oud. De twee enthousiaste jongens zetten Slagerij Van der Geest, aan de Raadhuisstraat 94 in Heemstede, in dezelfde ‘Geest’ onverminderd voort. Slagerij Van der Geest behoudt haar goede en vertrouwde naam en is sinds jaar en dag een begrip in Heemstede voor kwaliteitsvlees. Op 13 mei zijn Peter en Janine voor het laatst in de slagerij te zien en nemen daar voorgoed afscheid van hun klanten. Stopt het slagersechtpaar dan voorgoed met werken? Helemaal niet: al willen Peter en Janine het iets rustiger aan doen, ze kijken reikhalzend uit naar hun prachtige nieuwe uitdaging. Samen beginnen ze een ware proefkeuken met ambachtelijke workshops waaraan groepen kunnen deelnemen. Want helemaal stoppen met werken is geen optie voor het sympathieke slagersechtpaar.
Echte slagersfamilie
“Begin maart zijn we begonnen met kaarten uit te delen aan onze klanten met de mededeling dat wij uit de slagerij stappen”, vertelt Peter van der Geest. “We zijn 29 jaar geleden Slagerij Van der Geest in Heemstede begonnen. Wij komen uit een echte slagersfamilie: daarvoor waren we al zes jaar actief in vennootschap van slagerij Van der Geest van mijn ouders in Haarlem. Dus we zitten nu al 35 jaar in dit mooie vak.”
Andere balans in het leven
Peter en Janine beamen dat ze met veel plezier en energie altijd in hun slagerij in Heemstede hebben gestaan en dit werk met liefde hebben gedaan. Het dagelijks harde werken in de slagerij en het prettige contact met hun klanten vormden de basis van hun succes. Met Janine als gastvrouw en Peter als slager vormden ze met een loyaal team het vertrouwde gezicht van de slagerij. Helaas werden ze van dichtbij geconfronteerd met de relativiteit van het leven in hun familiekring. Daardoor kregen ze het besef en verlangen om een andere balans in hun leven te vinden. Ondanks dat ze het nu rustiger aan willen gaan doen, kunnen ze eenmaal niet stilzitten.
Workshops combi van vakmanschap en gastvrijheid
Zo ontstond het idee om workshops te gaan geven. Peter: “Wij wonen op een voormalig boerderijtje en gaan nu onze stal ombouwen tot proefkeuken met een gezellige lange tafel. Er wordt een nieuwe schuur als keukenruimte gebouwd. Op deze mooie locatie willen we workshops aan groepen gaan geven. Zo willen we ons ervaren vakmanschap en de gastvrijheid combineren en onze kennis gaan delen met geïnteresseerden. De workshops zijn seizoensgebonden, zoals bijvoorbeeld zelf paté maken en kerstkoken zonder stress in de winter en barbecueworkshops in de zomer. De workshops zijn zowel in groepsverband voor particulieren als voor een bedrijfsuitje mogelijk, alles is bespreekbaar (zie hiervoor www.buitenbennebroek.nl). Gekenmerkt door een gemoedelijke en plezierige sfeer. De reacties zijn nu al positief en we hebben er heel veel zin in.”
Twee jonge medewerkers nemen slagerij over
“We zijn in de gelukkige omstandigheid dat twee van onze vaste medewerkers, Arjan den Butter en Jasper Oud de slagerij willen overnemen en voortzetten. Twee jonge en enthousiaste ondernemers vol ambitie die al een tijd bij ons werken en heel goed doorhebben dat een slagerij een complex bedrijf is waar winkelprocessen en producten onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Ze hebben allebei hun eigen specialismen en kunnen elkaar overnemen. Wij hebben altijd gezegd: “Mensen moeten niet voor ons werken, maar met ons werken.” Dat is de kracht van onze slagerij en het team. In juni 2021 zijn we samen met het proces voor de overname begonnen. Zo konden we Jasper en Arjan hiernaar toe begeleiden. Tijdens een besloten etentje bij Batifol hebben we ons hele team tegelijkertijd ingelicht over onze plannen. We zijn blij en trots dat we de zaak over kunnen doen aan deze twee enthousiaste en gemotiveerde jongens. Het blijft Slagerij Van der Geest met de vertrouwde kwaliteit”, aldus Peter van der Geest.
Arjan werkt 6 jaar als chefslager en had altijd de droom om ondernemer te worden. Arjan wilde de slagerij wel overnemen, maar niet in zijn eentje. Jasper werkt drie jaar bij de slagerij en wilde dit wel samen met Arjan oppakken. Voor Arjan en Jasper zijn naast het mooie slagersvak ook de sfeer in winkel en de omgang met hun collega’s belangrijk. Daarnaast is de grootse kracht van hun winkel de ambachtelijke producten, de klantgerichtheid en de service. Dat maakt het slagersvak zo leuk en de jongens kijken vol verwachting uit naar hun nieuwe uitdaging.
Laatste dag
Zaterdag 13 mei is de laatste dag voor Peter en Janine in de slagerij, waar gelegenheid is voor klanten om hen gedag te zeggen en hun succes toe te wensen met hun nieuwe uitdaging. Met enige weemoed leven Peter en Janine naar deze dag toe, naarmate die dichterbij komt. Deze dag werken hun kinderen ook nog een keertje in de winkel.
Foto boven: V.l.n.r.: Janine en Peter van der Geest, naast de nieuwe eigenaren Arjan den Butter en Jasper Oud. Foto: Bart Jonker