Tekst en foto’s: Harry Opheikens
Heemstede – Met grote zorg heeft een aantal vrijwilligers van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB) een tentoonstelling samengesteld over de bezetting en de bevrijding van Heemstede-Bennebroek. Mede met dank aan door inwoners in bruikleen gegeven (oorlogs)materiaal is het een prachtige overzichtelijk tentoonstelling geworden.
De tentoonstelling bestaat niet alleen uit foto’s uit die donkere periode van de jaren veertig, maar ook persoonlijke voorwerpen van vriend en vijand. Drie jaar geleden was het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd en dat was een terechte reden om een tentoonstelling te houden. Helaas moest dat toen uitgesteld worden door corona. Om de tentoonstelling na drie jaar toch te houden, is het feit dat de geschiedenis van toen in de herinnering blijft, zeker nu we te maken hebben met een oorlog in Oost-Europa met wederom alle verschrikkingen als in de jaren 40-45.
Veteraan Jacq Span (1939) en in 1960-1962 gediend in Nieuw-Guinea vindt het ontzettend belangrijk dat de mensen naar deze tentoonstelling komen. Zelf heeft hij als kind de bezetting en de bevrijding meegemaakt en hij vindt het dan ook geweldig dat deze tentoonstelling er is om toch ook de mooie herinneringen van de bevrijding vast te houden en te laten zien. Er zijn bevrijdingsfoto’s, maar ook een feestjurk van allerlei mooie gekleurde stukjes stof en een prachtige trouwjurk, gemaakt van parachute stof. Ook het verzet komt ruim aan bod met o.a. materiaal van de verzetsgroep Broeder Jozef.
Opening
Zaterdag 15 april werd de officiële opening gedaan door wethouder Eveline Stam, opgehaald met voertuigen van Keep them Rolling en begeleid door een aantal veteranen. Met het hijsen van de Nederlandse vlag en een saluut van de veteranen werd de tentoonstelling geopend.
In haar toespraak liet Eveline Stam weten dat het gemeentebestuur van Heemstede trots en verheugd is dat deze tentoonstelling er is en dat Heemstede bevoorrecht is met een groep kundige historisch onderlegde schrijvers en vertellers om ons actief en kritisch te laten terugkijken in de tijd. Ze sprak de hoop uit dat de tentoonstelling door leerlingen en anderen actief bezocht gaat worden om zich te laten inspireren door de verhalen en foto’s. Wat betekent vrijheid en hoe voelde het om bevrijd te worden? Hoe zag een (school)dag in oorlogstijd eruit? Hoe koppel je dat door naar alledaagse situaties nu. Aan historisch besef moet hard gewerkt worden.
Erfgoed: ons gezamenlijk verleden en ons gezamenlijk belang
“Het is ongelofelijk belangrijk om het verleden actief te houden en te beschermen waar nodig. Ons erfgoed zit in ons Heemsteedse DNA. Dagelijks herinneren objecten en plaatsen ons aan het verleden Zo ook persoonlijk”, aldus Eveline. Ze staat regelmatig stil bij het gebrandschilderd-glas gedenkraam in het trappenhuis van het Raadhuis met drie panelen die zowel de Bezetting als Bevrijding verbeelden. Op een van haar trouwfoto’s staan haar man en zij bij deze voorstelling, tevens prachtig beschreven in het boek ‘Heemstede 1940-1945”.
Openingstijden
Elke zaterdag en zondag gratis toegang in de periode van 16 april tot en met 6 mei, van 12 tot 16 uur, en op vrijdag 5 mei van 12 tot 17 uur.
Adres: Pomphuis, Watertoren 2, 2102 LW, Heemstede.
Foto boven: Eveline Stam wordt gebracht door Keep them Rolling