Tekst en foto’s: Bart Jonker
Regio – Het woord ‘samenleving’ zegt het al: samenleven, samen meedoen en deelnemen aan de samenleving, oftewel participeren. Participeren in de maatschappij kan op vele manieren. Met participeren kunnen nieuwe deuren opengaan: het kan je de gewenste (vrijwilligers)baan opleveren en het kan ervoor zorgen dat je nieuwe vaardigheden leert en nieuwe mensen kunt ontmoeten. Je doet (werk)ervaring op. Dit geeft energie en vergemakkelijkt bovendien de sociale integratie in de maatschappij.
Breed aanbod
Afgelopen woensdag 22 februari vond een succesvolle achtste editie van de Participatiemarkt plaats in de bibliotheek van Schalkwijk, die op veel publiek kon rekenen. Margriet Kuiper is arbeidscoach voor ‘Spaarne Werkt’ en een van de organisatoren van de jaarlijkse Participatiemarkt, in samenwerking met vele sociale partners, zoals o.a. gemeentes, UWV, re-integratiespecialisten, netwerkorganisaties, werkgevers, taalcoaches, vakbonden en welzijnsorganisaties. Margriet: “We zijn in 2016 klein begonnen met deze Participatiemarkt, met destijds 15 organisaties. Nu is dit uitgegroeid tot 55 organisaties. In de coronaperiode kon de markt niet plaatsvinden en hebben we deze digitaal opgezet, via de website: https://www.participatiemarkthaarlem.nl/. Het doel van deze Participatiemarkt is om te kijken wat er allemaal mogelijk is om de stap naar de arbeidsmarkt te maken. Je kunt hier terecht voor advies of hulp, of als je werk of vrijwilligerswerk zoekt, of een bepaalde activiteit in de wijk wilt gaan doen. Ook voor informatie over scholing, loopbaanadvies of de Nederlandse taal leren via taalcoaches kun je op deze markt terecht. Voor al deze zaken voorziet de Participatiemarkt van een breed aanbod in deze behoefte”, aldus Margriet Kuiper.
ZKIJ Werkt Door is er voor iedereen
Tabolien Jorritsma en Janine van Es zijn beiden werkzaam voor het Regionaal Mobiliteits Team (RMT) ZKIJ Werkt Door. ZKIJ staat voor Zuid-Kennemerland en de IJmond. In de tijd dat corona uitbrak, zijn er 35 RMT’s opgezet in Nederland. “Het RMT heeft als doel om bedrijven en mensen die zonder werk te komen te zitten te begeleiden en om gezamenlijk te kijken naar oplossingen”, licht Tabolien toe. “Begeleiding in de brede zin des woords: denk aan scholing, financiering, sollicitatietrainingen en begeleiding naar een baan, allemaal maatwerk. We kijken echt per kandidaat wat iemand nodig heeft. Vanuit het RMT werken we samen met allerlei partijen. Dit zijn o.a. de gemeentes in Zuid-Kennemerland en IJmond het Werkgevers Servicepunt (WSP) en UWV. UWV biedt de vacatures voor werkzoekenden aan via de website http://www.werk.nl. Het Leer-Werkloket participeert eveneens met het RMT voor advies, omdat dit juist de eerste stap kan zijn voor kandidaten om binnen te komen en een vrijblijvend gesprek te voeren. Daarnaast hebben vakbonden zitting in het RMT, omdat zij een stukje loopbaancoaching kunnen bieden. Sinds enkele maanden hebben we iedere donderdagochtend van 09.30-12 uur een inloopochtend aan de Zijlsingel 1 in Haarlem en aan het Stationsplein 48A in Beverwijk. Deze inloopochtenden zijn t/m 27 juli. Je kunt daar zonder afspraak gewoon binnenlopen. ZKIJ Werkt Door is er voor jou, dus voor iedereen uit de regio met vragen over loopbaan, werk, (om)scholing, leren, werkzoekenden met een arbeidsbeperking of het leren van taal. Ook voor vragen en advies over het STAP-opleidingsbudget kun je bij ons terecht. In samenwerking met het WSP worden banenmarkten georganiseerd om de baantekorten in bepaalde arbeidssectoren op te vullen, zoals in de zorg en de horeca. We hebben onlangs twee bakfietsen aangeschaft met de toepasselijke tekst ‘Aan de bak’, waarmee we de wijken ingaan en onze klanten rechtstreeks willen bereiken met advies. Daarover is een filmpje gemaakt dat is te vinden op: https://app.frame.io/reviews/104dcb6b-33f7-44d8-9b97-287262ddb4a7/d9d3e1b1-209d-4684-b983-0849a0d8b501. Belangstellenden kunnen gerust een kijkje nemen op onze website: https://zkijwerktdoor.nl/, waar je alles kunt terugvinden wat we voor je kunnen betekenen”, aldus Tabolien Jorritsma.
Wees zuinig op je personeel
Op een Participatiemarkt kan natuurlijk ook niet de stand van UWV ontbreken, waar regionaal beleidsadviseur Nol Kliffen en regionaal arbeidsdeskundige Anita van Wilgen bezoekers van advies dienen. Ondanks dat er een schreeuwend personeelstekort is in bepaalde sectoren, zoals de zorg en de horeca, heerst er nog immer werkloosheid, het zogenaamde ‘onbenut arbeidspotentieel’. ”UWV wil ook op deze Participatiemarkt samen met andere instanties haar dienstverlening voor het voetlicht brengen”, legt Anita van Wilgen uit. “Het aanboren van onbenut arbeidspotentieel is een hoge prioriteit voor UWV. Wij willen daarom als dienstverlener wat meer in beeld komen. Voor mensen die bijvoorbeeld een uitkering hebben, zoals de Wajonggroep, is steeds meer re-integratie mogelijk, zodat mensen niet hun hele leven op de bank hoeven te zitten en kunnen werken.” Nol Kliffen vult aan: “We werken samen met verschillende re-integratiepartners, zodat we de afstand tot de arbeidsmarkt voor deze groep steeds meer kunnen verkleinen. Dit werpt zijn vruchten af, maar het blijft wel een proces van lange adem. Je ziet dat er nog veel mensen langs de kant staan zonder werk. Aan de andere kant zijn er ook veel vacatures beschikbaar. Als UWV publiceren we regelmatig over deze krapte op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd waarschuwen we ervoor dat deze krapte structureel is. Dit heeft alles te maken met de vergrijzing van de beroepsbevolking. Er gaan meer mensen met pensioen, dus we verwachten dat deze krapte alleen maar toeneemt. Dat verschilt echter per arbeidssector. Daarnaast wordt de druk op mensen die werken steeds groter, waardoor deze werknemers in stress of psychische problemen als een burn-out kunnen geraken. Werkgevers moeten daarom zuinig op hun werknemers zijn, want niemand heeft er baat bij als een werknemer op deze manier uitvalt. Ook daar geeft UWV voorlichting over in publicaties.” Anita vult aan: “Via het grote project ‘Hoofdzaak werkt’, geven we veel aandacht geven aan mensen met psychische klachten. Via UWV of de gemeente kunnen deze mensen een heel traject krijgen van twee à drie jaar waarin ze intensief gecoacht worden in samenwerking met het behandelteam.”
Stimuleer het kijken naar competenties
“Het vergt daarnaast veel tijd en inspanning om mensen die nu nog werkloos zijn, bijvoorbeeld met een arbeidsbeperking en een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen”, vervolgt Nol. Dit vraagt ook de nodige aanpassing van werkgevers. Er zijn nog steeds veel vooroordelen over deze groep die daarbij een rol spelen. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers nog steeds op de traditionele manier arbeidskrachten werven: kandidaten met een daverend cv een hoge opleiding en veel werkervaring. Daar is nog veel werk te doen, niet alleen vanuit ons als UWV, maar ook vanuit de overheid in zijn algemeenheid en werkgeversorganisaties om eens te stimuleren andere mensen een kans te geven. Want daar liggen nog veel mogelijkheden en kansen: dat zien we in de praktijk. Als juist die groep mensen de kans krijgt met heel goede begeleiding, zien we dat deze mensen zich juist ontwikkelen als loyale werknemers. We stimuleren juist naar de competenties van een persoon te kijken, in plaats van alleen maar naar diploma’s, die deze groep niet altijd bezit. Een manier is om met het STAP-budget deze mensen zelfstandig een passende opleiding te laten volgen. Een andere manier om mensen te trainen is het zgn. ‘praktijkleren’. Dit is vooral geschikt voor mensen die niet in de schoolbanken kunnen of willen zitten, maar daarmee kunnen aantonen dat ze in de praktijk bepaalde werkprocessen beheersen. Daarvoor ontvangen ze een certificaat. Daarmee kunnen ze weer bij andere werkgevers aan de slag. Zo zijn er verschillende manieren mogelijk waar we als UWV op inzetten in samenwerking met sociale partners, zoals de gemeentes en het RMT”, aldus Nol Kliffen.
Foto boven: Veel publiek op de Participatiemarkt