Door Eric van Westerloo
Heemstede – Op donderdagavond 2 februari waren inwoners uitgenodigd op het gemeentehuis in Heemstede voor het rondetafelgesprek, om hun visie te geven op de woonvisie, die kortgeleden het licht zag. Wat in eerste instantie opviel was dat de aanwezige bewoners al op zekere leeftijd waren. Van de groep jong volwassenen was er niemand aanwezig. De bedoeling van de avond was om de aanwezige politici en wethouders te laten horen wat de aanwezigen van de woonvisie vonden en waar de accenten in hun beleving naar uit moesten gaan.
Hoog op de lijst met aandachtspunten stond de sociale woningbouw en de doorstroming door ouderen van grote naar kleinere woningen.
In tweede rij bouwen niet toegestaan
Een onderwerp werd door een inwoner/eigenaar aangedragen. Hij bezit een stuk grond van 1500m2. Hij wil daar bouwen, maar mag dat niet, omdat het terrein achter bestaande huizen ligt. De gemeente staat niet toe dat in de tweede rij (achter huizen) wordt gebouwd. Deze inspreker liet weten dat er ongeveer 10 a 12 percelen zijn in Heemstede waar volgens de eigenaren gebouwd kan worden, echter, dat mogen ze niet. De gemeente is daarmee bekend.
Herzien parkeerplekken
Nadat er gesprekken zijn gevoerd werd het stil. Ook het parkeerregime kwam ter sprake. In de regels staat dat een er een x aantal parkeerplekken moet worden gerealiseerd bij (nieuw)bouw. Dit wilde men herzien hebben, zodat het ontbreken van voldoende parkeerplaatsen de bouw niet meer kan blokkeren.
Huisvesting van jongeren en ouderen
Er werd een lans gebroken voor de huisvesting van jongeren en ouderen. Voor Heemsteedse jongeren is er moeilijk aan een woning te komen, zeker waar het de sociale huur betreft. Er zijn ouderen die wel willen verhuizen van een grote naar een kleinere woning, helaas zijn die amper beschikbaar. Er zijn inwoners die in een sociale huurwoning wonen en te veel verdienen om daar te mogen wonen. Ook voor hen is er geen mogelijkheid om door te stromen. Er werd naar de banken gewezen die vaak met hun hypotheekbeleid het onmogelijk maken een passende hypotheek te krijgen.
Stappen concretiseren
Over het algemeen was men tevreden over de woonvisie, al mist men concrete stappen. Een tiental benoemde woonvormen vraagt om een verder uitgewerkt beleid. Alle groepen naar behoefte te voorzien zal een lastige opgave blijken. Op donderdag 9 februari spreekt de commissie Ruimte over de woonvisie. De aanwezige raadsleden hebben kennis kunnen nemen van de diverse standpunten en aanbevelingen. Zij gaan de opmerkingen en suggesties verwerken tijdens de behandeling van de woonvisie.
Foto: Veel belangstelling voor rondetafelgesprek wonen op gemeentehuis. Foto Eric van Westerloo