Door Mirjam Goossens
Heemstede – Van alle huwelijken die in Nederland gesloten worden eindigt zo’n 34 procent in echtscheiding. Een minderheid van deze echtscheidingen mondt uit in een zogeheten ‘vechtscheiding’. Maar het percentage stijgt wel, volgens Rozemarijn Janssen. De maatschappelijk werker bij WIJ Heemstede heeft wel een verklaring hiervoor. “De coronabeperkingen zorgden voor extra spanning in huis, want gezinnen konden lange tijd letterlijk geen kant op. En nu hebben we te maken met financiële zorgen die daar bovenop komen. Wij kunnen met het maatschappelijk werk in Heemstede een rol spelen in bemiddeling die bovendien kosteloos is. Mits beide partners bereid zijn om samen om de tafel te zitten.”
Strijden via de kinderen
Men spreekt van een vechtscheiding als de gemoederen zo hoog oplopen dat een normale communicatie tussen de partners niet meer mogelijk is. Rozemarijn: “Bij ons zijn bij vechtscheidingen altijd kinderen betrokken. Bijvoorbeeld als ouders het niet eens worden over hoe zij de situatie gaan vormgeven na de scheiding.”
De maatschappelijk werker ziet dat ouders elkaar het leven behoorlijk zuur kunnen maken en de strijd vaak ten koste gaat van de kinderen.” Emoties lopen op”, zegt Rozemarijn. “Soms is er sprake van onzekerheid: mag ik mijn kind wel blijven zien?
Wenselijk is dat je daar rationeel beslissingen over kunt nemen. Als dat niet lukt komen wij in beeld om te bemiddelen. Want je bent weliswaar geen partners meer, maar je blijft ouders van je kinderen.”
Ouderschap Blijft
In het kader van ‘Stichting Ouderschap Blijft’, voeren Rozemarijn Janssen en collega Annemarie Keereweer gesprekken hoe ex-partners het ouderschap gaan invullen. De plicht om een ouderschapsplan op te stellen helpt daarbij.
De bemiddeling van ‘Ouderschap blijft’ behelst zo’n vijf gesprekken. “Onze ervaring is dat vrijwel iedereen het beste wil voor de kinderen. Daarin vinden we meteen een gemeenschappelijk doel. De realiteit is dat de kinderen in twee aparte werelden gaan leven en het is aan de ouders om een brug te slaan tussen beide situaties.”
Een vat vol emoties
Dat een echtscheiding gepaard gaat met een scala aan emoties onderstreept Rozemarijn: “Vergeet niet dat ook rouw een wezenlijke emotie is die meespeelt bij echtscheiding: je neemt tenslotte afscheid van elkaar als partners. Het dagelijks leven zoals je gewend bent staat op zijn kop. Daarbij komt vaak bij dat je afgesneden wordt van een deel van de familie en soms is er een nieuwe partner in beeld. Hoe dan ook, het gevoel er nu alleen voor te staan, ook met de opvoeding, brengt allerlei angstige gevoelens mee. Als ouders er niet zelf uitkomen zijn wij er om begeleiding aan te bieden. Met een acceptabele oplossing voor alle partijen ten doel.”
Naast Stichting Ouderschap Blijft bestaat de mogelijkheid tot een persoonlijk gesprek met een maatschappelijk werker en heeft Kennemerhart zogenaamde “scheidingsmaatjes” die een luisterend oor bieden en praktische informatie verstrekken.
Maatschappelijk werk is voor alle inwoners van Heemstede en Bloemendaal van 18 jaar en ouder. Meer informatie: telefonisch via 023- 2050889 op maandag t/m donderdag van 9.00 – 12.00 uur of via de mail: mailto:maatschappelijkwerk@wijheemstede.nl.
Foto: Rozemarijn Janssen. Foto: Mirjam Goossens