Tekst en foto’s: Bart Jonker
Bloemendaal – Afgelopen zaterdag 10 en zondag 11 september waren de jaarlijkse Open Monumentendagen. Op deze dagen zetten veel culturele monumenten hun deuren wagenwijd open voor het publiek. Natuurlijk kan de redactie niet alles bezoeken: het zogenaamde ‘beam me up Scotty’-principe uit de serie Star Trek bestaat nu eenmaal niet. Uw redacteur bezocht buitenplaats Elswout in Overveen en de Dorpskerk in Bloemendaal.
Buitenplaats Elswout
Er was eens een lakenhandelaar die Carel Moulin heette en in 1633 op de gekochte ruige duingronden een buitenplaats stichtte. Het duinzand dat werd afgegraven werd benut voor de stadsuitbereiding van Haarlem en Amsterdam. Elswout wisselde door de eeuwen heen van eigenaar, die ieder weer hun eigen stempel op de buitenplaats drukten. De oudste gebouwen zijn het poortgebouw en de twee koetshuizen, die uit de tijd zijn van de Amsterdamse wapenhandelaar Marselis. Eigenaar Jacob Boreel koos echter voor de realisatie van het park in landschapsstijl. In 1883 liet de beroemde familie Borski ‘Het Grote Huis’ bouwen, ontworpen door Constantijn Muysken. Dit gebouw is thans een kantoorpand en niet toegankelijk. In 1883 verrees de schitterende Orangerie in opdracht van de Borski’s. Sinds 1970 is buitenplaats Elswout in beheer en in eigendom van Staatbosbeheer.
Modelboerderij Elswout
De fraaie modelboerderij nabij de parkeergelegenheid is tevens onderdeel van de bijna 400 jaar oude buitenplaats Elswout. Op Open Monumenten kon deelgenomen worden aan diverse excursies o.l.v. een gids , die vertelde over de geschiedenis van dit gebouw, dat ooit gebouwd werd om de hygiënische omstandigheden bij de melkwinning te verbeteren.
Dorpskerk Bloemendaal
Eveneens zeer de moeite waard is een bezoek aan de fraaie en schattige Dorpskerk, die trots prijkt in het kloppend historische hart van Bloemendaal. Deze Dorpskerk werd ingewijd in 1636 en is thuishaven van de protestantse gemeente.
Bijzondere details in deze kerk zijn de gebrandschilderde ramen van Pieter Holsteyn, een geschenk van onder meer de Staten van Holland en steden als Haarlem, Hoorn en Dordrecht.
Noemenswaardig als monument is eveneens het orgel van de 18de eeuwse orgelbouwer Pieter Assendelft uit Leiden. Dit orgel is sinds 1993 in de Dorpskerk geplaatst en stond voorheen in de kerk van Baflo in Groningen.
Bronnen: Staatbosbeheer en Vrienden van de Dorpskerk.