Door Bart Jonker
Heemstede/Bloemendaal – Het is heerlijk genieten van de zomerse temperaturen, maar het zal niemand zijn ontgaan dat de aanhoudende droogte en hitte van afgelopen tijd een behoorlijke weerslag heeft op onze natuur. Onze natuurlijke vegetatie heeft het moeilijk en snakt naar een flinke verkwikkende plensbui. Alles is tamelijk droog en verdort. Het gras is lang niet overal groen meer (en zeker niet groener bij de buren), maar is aardig vergeeld en verdroogd op veel plekken en in bermen.
Zorg om eiken
Ook in onze bossen is de droogte merkbaar. Bomen kleuren op dit moment iets eerder dan normaal in de herfstkleuren, zoals hier op de foto in Leyduin duidelijk te zien is. En het is nog niet eens september. Bomen hebben het nu extra het moeilijk; vooral de staat van eiken baart natuurbeheerders zorgen. De eik is extra gevoelig voor droogte en dat kan hachelijke situaties opleveren. Zo braken onlangs spontaan takken van een eik en vielen op de weg op de Burgemeester van Rappardlaan in Wandelbos Groenendaal te Heemstede. De brandweer moest de door takken versperde laan met kettingzagen weer vrij maken. Wonder boven wonder deden zich geen persoonlijke ongevallen voor. De gemeente Heemstede heeft daarom uit voorzorg de Burgemeester Van Rappardlaan sinds 15 augustus afgesloten tot ten minste 1 september en boomspecialisten in de hand genomen om te zien hoe de staat van de (eiken)bomen is. Waar nodig en waar mogelijk gevaarlijke situaties zich kunnen voordoen met vallend hout, vinden gedurende deze tijd daarom snoeiwerkzaamheden plaats. Wees daarom sowieso in deze tijd op uw hoede als u wandelt door het bos.
Ook invloed op insecten
Niet alleen planten moeten afzien, ook heeft de verzengende hitte en droogte een nadelige invloed op het insectenbestand. Zo zijn er door de droogte minder vlinders waargenomen dan normaal. Waar een vlinderstruik gewoonlijk veel atalanta’s trekt, zijn er dit jaar aanzienlijk minder te zien geweest. De dagpauwoog laat zich sowieso bij een hittegolf niet zien. Het betekent eveneens dat vogels het moeilijker hebben, want voor veel vogels vormen insecten een dagelijks menu. Wespen zijn er wel meer dan vorig jaar en deze kunnen nu hinderlijk worden voor de mens, bij gebrek aan voldoende voedselbronnen. Een ander opmerkelijk feit is dat de omstreden processierups dit jaar niet of nauwelijks van zich liet horen. Daar is niemand rouwig om, omdat deze rups met zijn brandende haartjes enorme en gevaarlijke gezondheidsklachten bij mens en dier kan veroorzaken. Wel zorgt de oprukkende Aziatische hoornaar (een invasieve exoot) voor hoofdbrekens, omdat die een grote bedreiging vormt voor ons bijenbestand.
Al met al lijkt het erop dat de natuur zich nu al aan het omkleden is en de herfstmantel aantrekt. De kastanjebomen kleuren als eerste. Dat betekent wel dat we vroeger kunnen genieten van het fraaie palet aan herfstkleuren. En dat in een mooi een zonnig najaarszonnetje, hoewel regenbuien nu echt wenselijk zijn.
Foto boven : Belvedère op Leyduin.
Foto onder: Duidelijk is aan sommige bomen te zien dat de herfst vroeger intreedt door de aanhoudende droogte. Fotograaf: Bart Jonker.