Door Bart Jonker
Hierges – Wat zijn er toch mooie plekken om te bezoeken in Europa. Heeft u afgelopen week ook zo genoten van de mooie reisreportage over de Vulkaan-Eifel door Joke van der Zee in de rubriek ‘Op reis’? De zomervakantie is nu in volle gang en de rubriek ‘Op reis’ gaat nog even door met het ontdekken van mooie bestemmingen en het geven van reistips om u te inspireren. Redacteur Bart Jonker was in het prachtige Hierges in de Franse Ardennen van Noord-Frankrijk, geklemd in een puntje tussen België. Een kleine plaats met een grootse geschiedenis en schilderachtig mooi! Gaat u mee Hierges ontdekken?
Het kasteel van Hierges
Hierges wordt gedomineerd door het markante en imposante kasteel (of fort) van Hierges, oorspronkelijk gestoeld op de grondvesten van een toenmalig fort, dat stamt uit de 9de eeuw. Het kasteel van Hierges heette aanvankelijk ‘Het kasteel van Jeruzalem’. Deze oorspronkelijke naam is ontstaan vanwege het Koninkrijk Jeruzalem, een kruisvaarderstaat in Palestina van 1099 tot 1291, gesticht door Godfried van Bouillon, nadat de stad Jeruzalem veroverd was door kruisvaarders. In de 10de eeuw behoorde de heerlijkheid van Hierges deels tot het Huis van Ardennen. Ten tijde van de kruistochten was het fort van Hierges verbonden aan het Prinsdom Luik.
In de 12de eeuw werd het kasteel voor het eerst verwoest. Het kasteel van Hierges werd herbouwd in de 16de eeuw. In de 18de eeuw werden de oude gemeenschapsruimte en de duiventil gebouwd. In 1792 had het kasteel te duchten van aanvallen door revolutionairen en werd het kasteel door een brand in 1793 verwoest.
Het kasteel is gebouwd in de Maaslandse renaissancestijl en ligt in het stroomgebied van de Maas. Thans zijn er nog de omringende muren en drie grote ronde torens, die gedeeltelijk verwoest zijn en opgetrokken zijn uit rood baksteen en de beroemde steensoort uit de streek: het ‘blauwe steen van Givet’. De volledig gerestaureerde vierde toren wordt nu bewoond. Het kasteel is in privé-eigendom en niet te bezoeken. Het vormt een bezienswaardigheid en maakt deel uit van de toeristische kastelenroute ‘Route des fortifications’ in de Ardennen. Warm aanbevolen!
Koningskwestie België
Het kasteel van Hierges speelde een prominente rol ten tijde van de Koningskwestie in België (1940-1951) rond de Belgische koning Leopold III, over zijn terugkeer op de troon na zijn omstreden rol in de Tweede Wereldoorlog. Op het kasteel vonden veel besprekingen over deze Koningskwestie plaats. Uiteindelijk werd koning Leopold III in 1951 gedwongen troonsafstand te doen ten gunste van zijn zoon Boudewijn.
Kerk Saint Jean Baptiste en kunstenaarsdorp
Een ander historisch gebouw is de kerk Saint Jean Baptiste. Oorspronkelijk was deze kerk een kapel. De kerk is gebouwd in 1579. De buitenmuren van deze kerk zijn tevens opgetrokken uit de lokaal blauwe steensoort uit Givet.
Wie slentert door de knusse straatjes, zal opvallen dat Hierges zich tevens profileert als kunstenaarsdorp. Kunstwerken van lokale kunstenaars zijn hier te bewonderen.
Route Rimbaud/Verlaine
Naast eerdergenoemde kastelenroute ‘Route des fortifications’, is het mogelijk de toeristische route ‘Rimbaud/Verlaine’ te doen – twee beroemde 19de eeuwse Franse dichters – die samen een tamelijk turbulent leven voerden, hier rondzwierven als vagebonden en een homoseksuele relatie met elkaar hadden. Hierges maakt ook deel uit van deze route. Die relatie ontstaat als de jonge 17-jarige Arthur Rimbaud gaat inwonen bij de oudere Paul Verlaine en zijn zwangere echtgenote Mathilde Mauté. Dat dit veel spanning binnen dit huishouden oplevert laat zich raden. Beide dichters waren vertegenwoordigers van de kunststroming symbolisme en decadentisme. Arthur Rimbaud werd geboren in het nabijgelegen Charleville (thans Charleville-Mézières) aan de Maas in 1854 en overleed te Marseille in 1891. Paul Verlaine werd geboren te Metz in 1844 en is overleden te Parijs in 1896. Beide dichters worden in de literatuur gezien als grote vernieuwers van de dichtkunst.
Givet
Nabijgelegen, aan de grens met België ligt Givet aan de Maas, waar de rivier verder België instroomt. Givet is een gezellig stadje met leuke restaurantjes, barretjes, hotels en een camping aan de Maas. Ook Givet maakt deel uit van de ‘Route Rimbaud/Verlaine’, alsmede van de ‘Route des fortifications’ met haar vesting Charlemont, waarvan de bouw in 1555 aanving onder Karel V. Iets verderop bevindt zich bij het dorpje Chooz een kerncentrale (waarvan er veel in Frankrijk staan), die de omgeving van elektriciteit voorziet.
Foto’s: Bart Jonker