Door Eric van Westerloo
Heemstede – U leest het goed: beoogd wethouder. De installatie van een nieuw college vindt pas op donderdag 4 juni plaats. De Heemsteder sprak Anneke alvast over haar ambities, te stellen doelen en hoe zij het wethouderschap wil invullen.
Zoeken naar verbinding
Anneke is een vrouw die de verbinding zoekt. Niet alleen intern, maar vooral ook daarbuiten. De oppositie partijen en de inwoners kunnen rekenen op een luisterend en begripvol oor. Met het samenbrengen van mensen en meningen heeft ze de nodig ervaring opgedaan. Veertien jaar bij de gemeente Amsterdam was zij bestuursadviseur op uiteenlopende terreinen. Zo adviseerde zij verschillende burgemeesters en wethouders, onder meer op de samenwerking tussen de vier grote steden, openbare ruimte en groen, tunnels en ICT. Tijdelijk was zij Public Affairs adviseur voor de gemeente Amsterdam in Den Haag. Daarna werd zij projectmanager bij Economische Zaken van de gemeente Amsterdam. Anneke ondersteunde B&W bij de voorbereiding van gesprekken met Kamerleden.
Klimaat, energietransitie en jeugd speerpunten
Zij wilde graag haar ervaring eens buiten de ambtelijke sfeer ervaren. De ervaring als projectmanager en adviseur zette zij voort als ZZP’er.
Uit zichzelf reageerde Anneke op een oproep van D66 om een wethouderspost in Heemstede in te vullen. Anneke die ruim zeven jaar in Heemstede woont, samen met haar man en drie kinderen (10, 8, 7 jaar). Zij kent inmiddels de weg in het dorp en daarbuiten. Lang hoefde zij dan ook niet na te denken toen een wethouderspost voor D66 actueel werd. Nadat ze benoemd was binnen D66, werd ze medeonderhandelaar en werkte zo mee aan het schrijven van het coalitieakkoord. Uiteindelijk vond ze in het akkoord voldoende punten die haar partij en zij belangrijk vinden. Uiteraard maakt ook zij zich zorgen om het klimaat. Het klimaat staat dan ook prominent in het coalitieakkoord. “Wij doen het voor onze kinderen en kleinkinderen”, zegt Anneke. Voor haar zijn klimaat en de energietransitie belangrijke (speer) punten.
Een ander speerpunt is het bereiken en ondersteunen van de jeugd. Juist de komende generaties zullen er innovatieve oplossingen moeten komen voor die enorme klimaatopgave. Om de weerbaarheid van die groep te vergroten wil ze een nieuw jeugdakkoord opstellen. Dat akkoord wil ze bedenken en vastleggen, samen met alle partners (scholen, instellingen) en de jeugd zelf.
Succesvol tandem
Anneke doet deze (jeugd)taak in het college samen met (beoogd) wethouder Sam Meerhoff. Haar inzet en ervaring in het samenbrengen van mensen gekoppeld aan de onderwijsachtergrond van Meerhoff zou een succesvol tandem kunnen worden. Hoe de jeugd te bereiken tussen kleuterleeftijd en 23 jaar ligt als uitdaging op tafel.
Er valt weinig oppositie te verwachten bij de benoeming(en) aanstaande donderdag, dus mag men aannemen dat Anneke Grummel wordt gekozen. Wat ze heeft bereikt zien we over vier jaar als haar termijn erop zit.
Foto: Anneke Grummel. Foto: Monique Koelman.