Door Bart Jonker
Heemstede – Er was behoorlijk wat publiek gekomen naar Boekhandel Blokker afgelopen zaterdag 14 mei, waar Erik van Muiswinkel een boekje opendeed over het meesterwerkje ‘De kleine prins’ en het leven van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry. Deze boeiende ontdekkingsreis die Eric van Muiswinkel maakte is opgetekend in zijn pas uitgekomen boek ‘Uit de lucht gevallen’. Op de heerlijke manier zoals alleen Erik van Muiswinkel kan vertolken, zodat je op het puntje van je stoel gefascineerd blijft luisteren.
Want wie heeft niet ‘De kleine prins’ oftewel ‘Le petit prince’ gelezen? Al was het voor de literatuurlijst voor het vak Frans. Geschreven als kinderboek, of toch een boek met een volwassen boodschap, die veel mensen juist nog steeds aanspreekt? Dubbelzinnig, symbolisch en filosofisch? Daarnaast verzorgde De Saint-Exupéry zijn eigen illustraties. Op het eerste oog kinderlijk eenvoudig, maar ook daarin schuilt vaak een betekenis. Erik van Muiswinkel kan zich met recht een deskundige ‘kleine prinsiaan’ of ‘Exupérist’ noemen. De laatste vijf jaar heeft Erik van Muiswinkel zijn hart en ziel geworpen op dit project met zijn eigen onderzoek. Daarnaast wist hij in zijn verzamelwoede een indrukwekkende collectie van het boekje ‘De kleine prins’ in allerlei verschillende talen’ op te bouwen, die hij zelfs in het Fries en Litouws in de kast heeft staan. En hij is nog steeds op zoek. Kers op de taart was dat hij van de uitgever de kans kreeg om het boekje opnieuw in het Nederlands te vertalen. Aangepast aan het Nederlands van nu, want de laatste Nederlandse vertaling door Laetitia de Beaufort-van Hamel is uit 1951.
Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944) was piloot van beroep in de vroegste periode van de luchtvaart, die qua ontwikkeling sinds de eerste vlucht van de gebroeders Wright in 1903 een grote vlucht nam. Letterlijk en figuurlijk een turbulent bestaan. Erik van Muiswinkel sprak erover dat Antoine de Saint-Exupéry negen levens had, want de vliegtuigjes van het eerste uur stortten af en toe neer. Hij wist zelfs te landen met kogels doorzeefde toestellen in de oorlog. Wonder boven wonder overleefde de piloot dus telkenmale. Antoine de Saint-Exupéry was in zijn tijd een wereldberoemd persoon, die vanwege zijn beroep wereldkundig was. Dit komt ook tot uiting in zijn werk. Zijn luchtvaartleven komt tevens voorbij in een ander bekend werk ‘Vol de nuit’ (Nachtvlucht), dat uitkwam in 1930. Hij nam dienst als oorlogspiloot tijdens de Tweede Wereldoorlog voor Frankrijk. In 1944 kwam Antoine de Saint-Exupéry om het leven bij een crash in zee, hoogstwaarschijnlijk door een menselijke fout en omdat hij het vrij nieuwe en moderne toestel voor die tijd, een Lockheed P-38 Lightning, nog onvoldoende beheerste. Hij werd 44 jaar. Later werd zijn armband in zee teruggevonden. De luchthaven van Lyon, zijn geboorteplaats, draagt zijn naam.
Foto: Erik van Muiswinkel houdt zijn voordracht bij Boekhandel Blokker. Fotograaf: Bart Jonker.