Bloemendaal – Vanuit het lokaal preventieakkoord van de Gemeente Bloemendaal werken diverse instanties samen om overmatig alcohol gebruik tegen te gaan. Welzijn Bloemendaal en stichting Bijder hebben Dry January aangegrepen om dit thema extra op de kaart te zetten. Bij diverse bestaande activiteiten wordt er de hele maand aandacht voor gevraagd en de (ge)bakfiets gaat de straat op met non- alcoholische versnaperingen en nuttige tips.
Volgens de directeur van Welzijn Bloemendaal, Johan van Buren, wordt het thema op een neutrale wijze opgepakt: “Een goede aanpak is ook hier het halve werk. Mensen ervaren al snel een vermanend vingertje en hebben dan al gauw de neiging het gesprek uit de weg te gaan. Bij onze ‘open eettafels’ wordt, voor wie dat wil natuurlijk, een wijntje geschonken. In Dry January willen we de mensen verleiden dat eens niet te doen en te ervaren dat ook een sapje, alcoholvrije wijn of cocktail ook een goed alternatief kan zijn.”
De preventieafdeling van Brijder verslavingszorg is ook aangesloten bij het preventieakkoord en leveren het informatiemateriaal bij de ‘open eettafels. De preventiedeskundige hoort wel vaker: “Een borreltje op zijn tijd moet kunnen toch?” Voor veel mensen betekent alcohol gezelligheid, of hoort een glas wijn bij het avondeten. Vroeger stelde men dat een paar glazen alcohol geen kwaad kan. Toch is hier op teruggekomen. Zo kan bijvoorbeeld één glas alcohol per dag de kans op borstkanker vergroten. Door zonder oordeel hier met mensen over te praten en goed informatie te geven, hoopt Brijder Preventie dat mensen voor zichzelf een goede keuze kunnen maken.
Jorien Klomp, sociaal cultureel werker bij Welzijn Bloemendaal gaat met een aantal vrijwilligers op stap met de (ge)bakfiets. Op diverse plekken wordt voorlichting gegeven en krijgen mensen een alcoholvrije versnapering aangeboden. Volgens Klomp zijn er tal van alternatieven die het verlangen naar een alcoholische versnapering op slag doet verdampen: “Bijvoorbeeld cocktail Belvoir-Ginger Spice, met o.a. ginger, cranberry- en appelsap. Het vinden van een eigen alcoholvrij succesnummer kan best even zoeken zijn. Gewoon wat uitproberen is het beste en op internet staan genoeg lekkere voorbeelden”, zegt Klomp en deelt bij de (ge)bakfiets flyers met recepten uit.
Landelijk wordt Dry January ondersteunt door IkPas. Succesvol pauzeren tijdens Dry January kan namelijk best een uitdaging zijn. In die dertig dagen ligt er snel een dipje op de loer. Dankzij aanmelding bij IkPas ontvangen mensen tips, artikelen en recepten die kunnen helpen de maand januari geen alcohol te drinken. Inschrijven voor Dry January verhoogt de kans op een succesvolle alcoholpauze aanzienlijk. IkPas vraagt je niet om nooit meer alcohol te drinken, maar om je alcoholgebruik op pauze te zetten. Voor meer info kijk op http://www.ikpas.nl.
Foto: Om op het nieuwe jaar te proosten schenkt vrijwilligster Birte Suxdorf de deelnemers aan de ‘open eettafel’ in Bloemendaal een glaasje non-alcoholische prosecco in. Foto: aangeleverd door Welzijn Bloemendaal.