Heemstede/Bloemendaal – We gaan deze week weer eens de Franse keuken in, met een variant van een klassieker: pommes gratin dauphinois, oftewel gegratineerde aardappels uit de Franse streek Dauphiné. Met deze bekende aardappelschotel kunt u best veel variëren. U kunt desgewenst deze schotel vegetarisch houden of vlees toevoegen als spek, bacon- of hamblokjes. Ook kunt u het gerecht afwisselen met het gebruik van verschillende kruiden. Denk aan peterselie, rozemarijn, majoraan of bieslook. Wij maakten een neutrale vegetarische variant met verse peterselie, die u als groentegerecht kunt serveren.
Benodigdheden (voor 2 personen):
30 gram roomboter
Ongeveer 4 flinke aardappelen, geschild en in flinterdunne plakjes gesneden
2 eieren
1 geperst teentje knoflook
200 gram (slag)room)
75 gram versgeraspte kaas naar eigen smaak (zoals Parmezaan, Gruyère of bijv. Old Amsterdam)
Nootmuskaat
Zeezout en peper naar smaak
Een handje fijngehakte peterselie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een ovenschaal in met de roomboter. Rangschik en verdeel de aardappelschijfjes over de schaal. Bestrooien met zout, peper en nootmuskaat. Verdeel daarna de peterselie over de aardappelen.
Kluts in een kom met een garde, de room, de eieren, de kaas, wat nootmuskaat, zout en peper (naar smaak). Pers het teentje knoflook over dit mengsel uit en klop alles tot een gladde massa. Giet het mengsel over de aardappels schijfjes heen. Laat het geheel in circa 30 minuten op 180 graden in de oven gaar worden. Drink een soepele rode wijn bij dit gerecht. Bon appetit!
Foto: Onze pommes gratin dauphinois. Foto: Bart Jonker.