Heemstede – Deze week twee eenvoudige recepten die Nonna Sara, een Italiaanse oma, ons verklapte. Heerlijk voor de komende zomerperiode en ook lekker om te nuttigen tijdens het kijken naar het Europees Kampioenschap Voetbal.
Tomaat vormt een belangrijk, gezond en veelzijdig ingrediënt in de Italiaanse keuken. Je kunt er een keur aan gerechten mee maken.
Rode tomatenpesto
“Het geheim van de frisheid van deze pesto zit hem in het scheutje balsamicoazijn”, aldus Nonna Sara.
Benodigdheden:
50 gram pijnboompitten
Een handje verse basilicumblaadjes
Italiaanse olijfolie van de eerste persing
Een half teentje knoflook
Versgeraspte Parmezaanse kaas (60 gram)
6 à 7 gedroogde tomaten: vers natuurlijk het lekkerst en anders uit een potje
een scheutje balsamicoazijn
Zeezout en versgemalen peper
Bereiding:
Italianen gebruiken echt een vijzel om pesto (het Italiaanse werkwoord ‘pestare’ betekent stampen) te maken, maar het kan ook in de blender. Neem de blender en doe hierin de pijnboompitjes (niet roosteren, want dan wordt het bitter). Schenk hierover de olijfolie tot het de pijnboompitjes bedekt. Voeg hier het teentje knoflook, de basilicumblaadjes, de gedroogde tomaatjes, het scheutje balsamicoazijn, zeezout en peper en ten slotte de Parmezaanse kaas aan toe. Dit geheel fijnmalen in de blender. De pesto krijgt vanzelf een donkere rode kleur. Lekker op een cracker of toast.
Tomatensalade
De verfijnde smaak van deze tomatensalade wordt bepaald door toevoeging van verse majoraan of oregano. Majoraan en oregano zijn familie van elkaar en uitermate geschikt voor ei- en tomatengerechten. Je kunt in plaats van een salade, de tomaten in kleine blokjes snijden en onderstaand recept serveren op toast. Dit’gerecht heet in Italië ‘bruschetta’. Heerlijk fris én gezond!
Benodigdheden:
5 verse tomaten in schijfjes of in blokjes gesneden
2 hardgekookte eieren gepeld en in schijfjes
2 takjes verse majoraan of oregano
Een handje licht geroosterde pijnboompitjes
Italiaanse olijfolie van de eerste persing
Scheutje balsamicoazijn
Zeezout en versgemalen peper
Bereiding:
Presenteer de tomaten op een bord en bestrooi deze met wat versgemalen peper en lichtjes met zeezout. Besprenkel ze daarna met olijfolie en balsamicoazijn. Verdeel hierover de verse majoraan- of oreganoblaadjes. Daarna de pijnboompitjes erover strooien. Ten slotte de schijfjes ei toevoegen.
Buon appetito!
Foto: Nonna Sara’s tomatensade.