Op 12 februari verschijnt bij Uitgeverij Matrijs ‘De Amsterdamse buitenplaatsen. Een vergeten stadsgeschiedenis’. Auteur is René W.Chr. Dessing.
Rond Amsterdam liggen talrijke buitenplaatsen. Die zijn tussen de 17de en 20ste eeuw gesticht door vooral Amsterdamse kooplieden en regenten om er in de zomer te genieten van de buitenlucht. De meeste buitenplaatsen zijn te vinden in Kennemerland en ’s-Graveland, maar ook langs de Vecht, Angstel en Amstel en in het Gooi. In De Amsterdamse buitenplaatsen brengt kunsthistoricus René Dessing deze rijke lustoorden van weleer opnieuw tot leven en nodigt de lezer uit ze te bezoeken.
Het boek geeft een helder overzicht van de circa zestig overgebleven buitenplaatsen die vanuit Amsterdam zijn ontstaan en aangelegd. Samen bieden ze meeslepende verhalen over rijkdom, macht, architectuur- en tuingeschiedenis, maar ook over ziekte en dood, faillissementen en oorlogsgeweld.
De Noord-Hollandse gedeputeerde Elvira Sweet overhandigt op donderdag 12 februari op Château Marquette, Heemskerk, het eerste exemplaar van het boek aan wethouder Kajsa Ollongren van Amsterdam. Beiden hebben cultureel erfgoed in hun portefeuille.
Auteur René Dessing (Naaldwijk 1956) zet zich al vele jaren in voor het behoud van de Nederlandse buitenplaatsen. Zo organiseerde hij in 2012 het Themajaar van de historische buitenplaatsen. Zijn laatste initiatief voor het behoud van de Nederlandse buitenplaatsen is de stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen. In deze stichting spant hij zich met anderen in voor het algemene belang van dit omvangrijke cultuurgroene erfgoed.
Het boek (ISBN 978 90 5345 491 6) is voor € 19,95 te koop op www.matrijs.com en in de boekhandels.