Zandvoort – Jaarlijks raken in Nederland ruim 38.000 katten de weg naar huis kwijt, waarvan de Dierenbescherming er meer dan 10.000 opvangt. Veel van deze katten hebben lichamelijke klachten: ze zijn (sterk) vermagerd en/of hebben wonden door vlooien, oormijten, gevechten of verkeersincidenten. Bovendien zijn veel van deze katten niet meer thuis te brengen, omdat hun baasjes simpelweg niet traceerbaar zijn.
Een chipplicht kan hier verandering in brengen. Hierdoor kunnen meer katten met hun baasjes herenigd worden en kan zo het aantal zwerfkatten terug gedrongen worden. Door een chipplicht kan ook het dumpen van katten worden tegen gegaan, omdat de eigenaar traceerbaar is. En het allerbelangrijkste: er wordt veel dierenleed voorkomen.
De Dierenbescherming is een petitie begonnen om handtekeningen te verzamelen en daarmee de politiek te overtuigen een wettelijke chipplicht voor katten in te voeren. Na drie weken zijn al meer dan 40.000 handtekeningen opgehaald, waarmee het onderwerp zeker op de politieke agenda komt.
Het is nog steeds mogelijk om te tekenen, want hoe meer handtekeningen hoe sterker onze oproep. Dat het invoeren van een landelijke chipplicht voor katten werkt, ziet de Dierenbescherming aan de resultaten van zoekgeraakte en gevonden honden. Bij deze dieren is chippen immers verplicht en de asielen kunnen 93% van de zoekgeraakte honden direct met hun baasje herenigen. In vergelijking met katten is dit slechts 17%, waardoor het lot van zo’n 8.500 katten is, dat ze eerst onnodig lang in de opvangen terechtkomen.
In 2017 gaven 35 gemeenten al aan voorstander te zijn van een wettelijke chipplicht. Wij hopen dat Heemstede zich hierbij aan zal sluiten om veel dierenleed te voorkomen. Heb je de petitie nog niet getekend? Teken op https://doemee.dierenbescherming.nl/petitie/en help mee om minister Schouten ervan te overtuigen een landelijke chipplicht voor katten in te voeren. Tekenen kan nog tot 1 juli.
Kat Pepsi (Foto aangeleverd door Dierentehuis Kennemerland).