Haarlem – Dit jaar wordt 75 jaar bevrijding gevierd. Extra bijzonder dus dat er nu in het kader van het uitwisselingsprogramma tussen kunstenaarsvereniging KZOD, Kunst Zij Ons Doel, en het Felix Nussbaumhaus in Osnabrück een tentoonstelling over de Joodse kunstenaar Felix Nussbaum in de Kloostergangen van het stadhuis, Grote Markt 2 in Haarlem plaatsvindt. Osnabrück en Haarlem zijn zustersteden. Volgend jaar zullen kunstenaars van KZOD die geïnspireerd zijn door het werk van Felix Nussbaum, gaan exposeren in Osnabrück.
Felix Nussbaum werd in 1904 in Osnabrück geboren en begon al snel een indrukwekkende kunstenaarscarriere. Toen de nationaalsocialisten de macht in handen kregen, sloegen hij en zijn eveneens Joodse vriendin meerdere keren op de vlucht. Nussbaum ontvluchtte zelfs een interneringskamp in Zuid-Frankrijk. Ondanks alles ging hij door met schilderen en had een tijdje een atelier in Brussel. Op 21 juni 1944 werden Felix Nussbaum en zijn vriendin opgepakt en naar Auschwitz gedeporteerd. Wanneer ze zijn omgekomen, is niet bekend.
“Als ik ten onder ga, laat mijn schilderijen niet doodgaan – laat ze de mensen zien.” Dat was de wens van Nussbaum. Als geen ander kunstenaar heeft Nussbaum zijn ervaringen van de jaren na de Eerste Wereldoorlog vastgelegd. Zijn schilderijen bieden een zeer persoonlijk kijkje in de situatie van een in ballingschap gedreven Duitse Jood.
Aan het einde van de jaren 90 kreeg Nussbaum zijn eigen museum in Osnabrück: het Felix-Nussbaum-Haus.
Op de tentoonstelling zijn 20 hoogwaardige reproducties te zien, tot en met vrijdag 27 maart. De entree is gratis. De openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 8 tot 17 uur.
Foto: Werk van Nussbaum (foto aangeleverd door KZOD).