In 2016 is de EHBO vereniging Heemstede gestart met een samenwerking tussen Gemeente Heemstede en het toenmalige Hartveilig Wonen, voor de opzet van de burgerhulpverlening in Heemstede. In ruim 1,5 jaar hebben zij ruim 60 inwoners van Heemstede getraind in het uitvoeren van een reanimatie, deze cursisten werden burgerhulpverlener in Heemstede. In 2017 is Heemstede verklaard als Hartveilige Gemeente, wat betekent dat er binnen 6 minuten na alarmering in burgerhulpverlener ter plaatse kan zijn.
De geldigheid van de in 2016 behaalde reanimatie certificaten is inmiddels verlopen, kennis is weggezakt, waardoor deze toenmalig getrainde burgerhulpverleners niet meer inzetbaar zijn. De reanimatie-instructeurs van EHBO Heemstede, Casper van Gastel en Cees Beerthuizen, waren vorige week woensdagochtend op bezoek bij burgemeester Astrid Nienhuis voor overleg over de reanimatietrainingen, zowel de herhalingscursus als de nieuwe opleidingen. De burgemeester heeft zich inmiddels al als een van de eersten voor de nieuwe cursus opgegeven, een leuke binnenkomer voor Casper en Cees. Voor de EHBO is het een hele geruststelling dat de Gemeenteraad in oktober al besloten had een financiële vergoeding te geven voor het verzorgen van deze trainingen, waarmee EHBO voor nu en in de toekomst de reanimatietrainingen blijvend gratis aan kan bieden aan de inwoners van Heemstede. Ook voor de contacten met brandweer, BOA’s en politie kan de gemeente een rol spelen en men denkt aan verdere begeleiding.
Hoe werkt het?
De cruciale tijd bij een hartstilstand is de eerste 6 minuten. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op leven én leven met minimale schade. Voor de professionele hulpverlening is het vaak lastig om binnen deze tijd bij een slachtoffer aan te komen. Als burgerhulpverlener start je in die kritieke minuten de eerste hulp op. Wanneer iemand 112 belt, stelt de meldkamer Ambulancezorg vast of het om een mogelijke hartstilstand gaat. Als dit het geval is, ontvangen de burgers die het dichtstbij het slachtoffer zijn, automatisch een alarmoproep. Je gaat naar het slachtoffer toe (of haalt eerst een AED, afhankelijk van de oproep) en je start de reanimatie op. Dat kan handmatig zijn of met behulp van een AED. Je reanimeert net zo lang totdat de ambulance is aangekomen en professionals het werk van je overnemen.
Cees en Casper zijn er van overtuigd dat dit weer een extra impuls zal geven aan het Hartslag nu burgerhulpverlenging netwerk in Heemstede. Meldt u aan via www.ehboheemstede.nl
De trainingsdata zijn op 6 februari, 13 maart, 10 april, 16 mei en 11 september in de Crayensterschool. Van 19 tot 23 uur, de training is gratis.