Op 14 januari 2014 is Harry Opheikens gestart met de rubriek ‘Onbekend Heemstede’, waarin hij winkelpanden per straat of buurt onder de loep neemt. De publicaties zijn een samenwerking van Historische Vereniging Heemstede/Bennebroek (hierna HVHB) en de Heemsteder. Over het algemeen vinden lezers, inwoners van Heemstede, het heel interessant om over de geschiedenis van hun woonplaats te lezen. De Heemsteder biedt daarvoor graag ruimte. Omdat de verantwoording van de tekst ligt bij de HVHB plaatst de redactie het HVHB-logo in de rubriek. De inhoud komt geheel voor rekening van de HVHB maar wordt geschreven door één persoon en dat is Harry. De Heemsteder is natuurlijk blij met een ijverig schrijver als Harry, die dat overigens geheel onbezoldigd doet. Hij doet het echter graag als fanatiek hobbyist op gebied van historie en geschiedenis van Heemstede maar ook van Zandvoort. Over de badplaats schrijft hij ook, voor het historisch blad ‘De Klink’, waar hij ook redacteur van is. De Heemsteder beperkt zich als lokale krant echter tot Heemstede en daar valt al genoeg over te schrijven, wat historie betreft. Dat bewijst Harry wel.
Nog even terug naar dat jubileum. Zijn jubileum, want niet alleen begon hij precies vijf jaar geleden; tevens leest u vandaag zijn 250e bijdrage! Een felicitatie waard en daarom toog de redactie met een boekenbon en bloemetje naar de kopijschrijver annex fotograaf want ook dat doet Harry graag en niet onverdienstelijk. Voor zijn ‘cluppie’ RCH maakt hij vaak foto’s. Daarnaast doet hij dat soms van zijn trimclub, EMWG, zoals de oplettende lezer vorige week heeft kunnen zien op de voorpagina van de krant.
Op de vraag hoeveel tijd Harry kwijt is aan de rubriek die u wekelijks op pagina 2 kunt lezen vertelt hij: “Daar gaat toch 5 à 6 uur inzitten. Over het winkelpand dat aan de beurt is raadpleeg ik verschillende bronnen. Het stratenboek van Heemstede, krantenviewer en de beeldbank van het Noord-Hollands Archief maar ook ‘gewoon’ via Google. Dan zijn er ook mensen die bijvoorbeeld boven een winkelpand wonen of woonden van wie ik informatie krijg. Ze bellen of mailen met de krant waar ik dan op afga.” Ook bij de gemeente gaat hij soms te rade voor bijvoorbeeld bouwtekeningen. Harry begon zijn winkelpandenrubriek met de Indische buurt. Opvallend te merken was het enorme aanbod winkels dat er vroeger was waar nu het overgrote deel woonhuis is geworden. De mensen lazen het graag, vaak als feest der herkenning maar ook omdat het ver voor hun tijd was. Het boekje dat speciaal op de jaarlijkse braderie werd verkocht was binnen no-time uitverkocht. “Daarna volgden het Wilhelminaplein, de Camplaan, Valkenburgerlaan, Jan van Goyenstraat en de Raadhuisstraat. Nu ben ik nog volop bezig met de Zandvoortselaan en ja”, lacht Harry, “de grote Binnenweg moet inderdaad nog!”
Hij kwam tot deze vorm van ’toen en nu’ toen hij in zijn favoriete tijdschrift, ’40-’45 toen en nu’ verhalen tegenkwam waar op eenzelfde locatie – maar dan decennia later – wordt teruggeblikt met een toen- en een nu-foto. Hoe zag het er destijds uit? Wat is er veranderd, wat is het verhaal? Daar kun je Harry Opheikens wel voor vragen. Hij gaat nog even door… er is nog genoeg werk te doen!
Joke van der Zee