Op de 11e van de 11e is het Sint-Maarten. In veel gemeenten gaan kleine kinderen (met hun ouders op enige afstand) langs de deur. Ze bellen aan en zingen een Sint-Maartenliedje en krijgen daar een kleine traktatie voor. Dat kan een mandarijn zijn maar ook chocolade of een handje snoepjes. Sint-Maarten staat elk jaar garant voor een flinke stijging in de snoepverkoop. Dit jaar zal er meer dan ooit ook veganistisch snoep over de toonbank gaan, verwacht ‘ProVeg’.
“De markt voor snoep zonder dierlijke ingrediënten zoals gelatine of lactose groeit al jaren heel sterk”, aldus Pablo Moleman, manager food industry bij ProVeg Nederland. Internationaal steeg het aantal introducties van veganistisch snoep en chocolade tussen 2013 en 2017 met maar liefst 140%, zo blijkt uit onderzoek van Mintel. Een Duitse enquête liet zien dat ruim een kwart van de consumenten interesse heeft in vegetarisch of veganistisch gelabeld snoep.
Ook in Nederland is de trend zichtbaar. “Vrijwel alle grote snoepmerken hebben intussen gelatinevrije varianten van hun snoep en drop op de markt gebracht. Red Band heeft een Veggiemix, Autodrop een gelatinevrije variant, Haribo heeft verschillende producten en Katja haalde enkele jaren geleden zelfs alle gelatine uit hun producten.” Ook de huismerken van supermarkten zoals Albert Heijn doen daarin al mee. “In de AH dierendrop zitten geen dieren”, aldus Moleman.
Gelatine uit de gratie
De beweging weg van het gebruik van gelatine is niet verwonderlijk wanneer je bedenkt dat ook veel niet-veganistische consumenten niet staan te springen bij het idee van vermalen dierenbotten in hun drop. Onderzoek van ProVeg liet zien dat driekwart van de Duitse consumenten een voorkeur heeft voor producten zonder gelatine, en varkensgelatine is voor mensen die kosher of halal eten een no-go. De lagere kostprijs van plantaardige geleermiddelen maakt vervanging ook voor fabrikanten aantrekkelijk.
Luizenvrij snoep
ProVeg ziet ook een beweging richting plantaardige kleur- en smaakstoffen. “Vroeger was het bijna de norm om rood snoep te kleuren met karmijnrood, een kleurstof gewonnen uit geplette luizen.” aldus Moleman. “Nu zien we steeds meer snoepmakers kiezen voor plantaardige kleur- en smaakstoffen, gemaakt van vruchtensap of bieten. Ook gezonder snoep dat grotendeels of volledig uit fruit bestaat is in opkomst.”
Sint-Maarten voor veganisten
Sint-Maarten vieren als veganist, of wanneer je kind een allergie heeft, hoe doe je dat eigenlijk? Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland en moeder van een 5-jarige dochter, stelt gerust: “De meeste vegan kinderen gaan net als alle anderen gewoon met hun lampionnetje langs de deuren om snoep te verzamelen. Vaak weten ze zelf prima de snoepjes uit te kiezen die ze kunnen eten, en mochten ze toch eens misgrijpen dan ruilen ze dat bij hun ouders gewoon in voor iets dat ze wel kunnen eten.”
In de Verenigde Staten hebben gezondheidsbewuste ouders zelfs een nieuwe traditie uitgevonden om het bij Halloween opgehaalde snoep te vervangen voor een gezonder alternatief of een klein cadeautje. Nadat de kinderen naar bed zijn brengt een goedaardige heks, de ‘switch witch’, een bezoek en ruilt het snoep om.