Als symfonicus heeft Bruckner de traditie gevolgd van Beethoven en Schubert. Hij was een romanticus met een sterk religieuze bezieling, en een weergaloze beheersing van de grote symfonische vorm. De muzikale architectuur van Bruckners symfonieën doet denken aan de bouwwerken van de barok, waardoor hij in zijn jeugd omringd was. Men kan zijn thema’s vergelijken met de hoge pijlers, waarop de barokgewelven rusten. De thema’s zijn meestal gebouwd op elementaire intervallen, zoals de hoofdthema’s van zijn Derde, Vierde en Zevende Symfonie bewijzen.
Met zijn Vierde Symfonie brak Anton Bruckner definitief door bij het grote publiek. Geen wonder, het is zijn meest toegankelijke en overzichtelijke symfonie. De bijnaam ‘Romantische’ had ook ‘Pastorale’ kunnen zijn. Heel de symfonie is een kleurrijke romantische natuurimpressie, vanaf het eerste natuurthema in de hoorns, verderop het typische Bruckner-ritme van twee kwarten en één kwartentriool, het prachtige en aangrijpende andante, het beweeglijke scherzo met zijn hoornfanfares en de lieflijke Ländler als trio, tot de triomferende klanken en de monumentale hymne van de finale toe.
Het Heemsteeds Philharmonisch Orkest sluit het muzikale seizoen met dit prachtige werk in de Adelbertuskerk in Haarlem met haar prachtige akoestiek. Het concert vindt plaats op zondag 24 juni, om 15.00 uur.
Programma
Symfonie No. 4 in Es – Anton Bruckner (1824-1896)
Bewegt, nicht zu schnell
Andante, quasi allegretto
Scherzo: Bewegt – Trio: Nicht zu schnell
Finale: Bewegt, doch nicht zu schnell
De Adelbertuskerk vind je aan de Rijksstraatweg 28, Haarlem. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf €15 via www.hpho.nl Alle toehoorders zijn van harte uitgenodigd voor een gezellige afsluiting na afloop van het concert met een hapje en een drankje.
Van kamerkoor naar symfonie-orkest
Het HPhO bestaat uit zo’n 50 gedreven amateurmusici. Hun concerten en projecten kenmerken zich door originaliteit, kwaliteit en veelzijdigheid. Al sinds de oprichting in 1966 wordt gestreefd naar uitvoeringen die leuk zijn om te maken en mooi zijn om naar te luisteren. In de eerste decennia na de oprichting nog als kamerorkest, maar vanaf 2001 als volledig symfonie-orkest.
Het HPhO verleent regelmatig medewerking aan bijzondere muziekprojecten of is te vinden in het buitenland op een van de concertreizen. Dat ze veelzijdig zijn hebben ze in de afgelopen periode wel bewezen. In december 2017 speelden zij drie avonden lang voor een volle zaal in de Philharmonie in Haarlem tijdens de muziektheatervoorstelling ‘I love X-mas’. In januari 2018 stonden de beroemde Vijfde symfonie van Ludwig van Beethoven en de Vierde symfonie van Franz Schubert op de lessenaar tijdens het traditionele nieuwjaarsconcert in Zandvoort en in april speelden zij met gitarist Sander van Willigenburg het prachtige gitaarconcert van Rodrigo.