In de avond van 4 mei overleed schrijfster Renate Dorrestein in haar woning te Aerdenhout, in bijzijn van haar dierbaren. Ze leed al enige tijd aan slokdarmkanker. Renate Dorrestein werd 64 jaar.
“We zijn verdrietig door het overlijden van Renate Dorrestein. We bewaren warme herinneringen aan haar oeuvre en de mooie ontmoetingen in de boekhandel. Bedankt, Renate”, aldus Arno Koek van Boekhandel Blokker in Heemstede, op de facebookpagina van de boekhandel. Deze week liggen er in 15 boekhandels en een aantal bibliotheken in Nederland condoleanceregisters, zodat de lezers blijk kunnen geven van waardering voor Renate. Ook bij Boekhandel Blokker ligt een condoleanceregister. Tot en met zaterdag is het mogelijk om langs te komen er iets in te schrijven.
Renate gaf op 5 april haar laatste openbare interview in de boekhandel toen haar nieuwste boek ‘Dagelijks werk’ verscheen. Dorrestein laat een groot oeuvre achter.
Met haar overlijden verliest de Nederlandse literatuur een van haar meest gedreven en beste schrijvers, al zullen haar romans nog langdurig voortleven. De schrijfster gold als onvermoeibaar betrokken, stimulerend, gevat en ruimhartig jegens anderen. ‘Dagelijks werk’ is haar succesvolle autobiografie, door ‘De Correspondent’ een ‘magnifiek zelfportret’ genoemd en door literair journalist Onno Blom een ‘ongelooflijk krachtig saluut aan haar lezers. Fantastisch.’
Haar laatste roman was ‘Reddende engel’, onlangs genomineerd voor de BookSpot Gouden Strop. Haar boeken werden voor vele literaire prijzen genomineerd. Voor haar gehele oeuvre ontving ze de Annie Romein-prijs. Ze schreef zowel een Boekenweekgeschenk als een Boekenweekessay. Dorrestein heeft het belang van lezen en de lezer altijd voorop gesteld. Daarvoor is zij decennia op pad geweest voor lezingen in boekhandels, bibliotheken, op scholen en in cafés. Generaties scholieren en lezers groeiden op met haar werk.
Renate Dorrestein zal op Hemelvaartsdag, 10 mei in besloten kring worden begraven.
Op de foto de etalage van boekhandel Blokker met alle aandacht voor Renate Dorrestein.