Door Eric van Westerloo
Heemstede – Iedere vijf jaar zijn gemeenten gehouden onderzoek te doen naar de geluidsbelasting in hun dorp of stad. Zo staat dat in de regeltjes van de EU. Omgevingsdienst IJmond heeft de afgelopen periode de geluidsbelasting in kaart gebracht voor de gemeenten Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort.
Vooral op de doorgaande wegen is er zoveel herrie dat dit boven de norm uitstijgt. De Omgevingsdienst kijkt niet naar het vliegverkeer, provinciale of rijkswegen. Wat blijft is het eigen wegennet. ProRail is verantwoordelijk voor het geluidsniveau langs het spoor. Zij dienen maatregelen zelf te bekostigen.
Geluidsoverlast overkomt de een meer dan de ander.De standaardwaarde is 58dB en wordt gezien als een aanvaardbaar geluidsbelasting. Men kent ook een plandrempel van 68dB ook deze hoogte is nog acceptabel. Iedere gemeente stelt de drempel vast. Bij een te hoge hinder is de gemeente aan zet om maatregelen te nemen. Dit kan bestaan uit geluidwerend asfalt, meer groen tussen de weg en panden, de spouwmuren isoleren of geluidwerend glas. Hoe lager de vastgesteld waarde des te meer de gemeente moet doen. Dat is kostbaar, dus staat men niet te trappelen de waarde te verlagen. Er zijn kaarten in omloop waarop te zien is hoe de geluidsbelasting over de wegen is verdeeld. Den Haag geeft gemeenten geld voor maatregelen die het te hoge geluid terugdringt.
Op doorgaande wegen zoals de Dreef en de Herenweg, Lanckhorstlaan, Van Merlenlaan maar ook de Bloemendaalseweg en de Zandvoortselaan zijn hoge dB’s gemeten. Ook de Cruquiusweg ligt flink boven de norm, alsmede de route door Vogelenzang. Motorfietsen zijn veelal de boosdoener op doorgaande routes naar Zandvoort. Het vorige college in Heemstede heeft gesproken met de bewoners van o.a. de Dreef. Het toen aangelegde fluisterasfalt heeft een reductie van het geluid opgeleverd. Huizen zijn bekeken en met gevelisolatie is veel hinder voorkomen. Ook beplanting, haag of een schutting kunnen bijdragen om het geluid te verminderen.
In Heemstede ondervinden ongeveer 6.000 woningen geluidshinder dat zijn +/- 13.000 inwoners. Zij scoren meer dan 55dB van uitsluitend het wegverkeer. Er zijn 385 woningen die hinder hebben van het geluid van het spoor. Bij 3900 woningen is er last in de nachtelijke uren. 1700 mensen ondervinden ernstige hinder en 730 mensen worden gestoord in hun slaap.
Op basis van dit onderzoek en de inbreng van de bewoners stellen de colleges een actieplan vast. De inzet op 30 km-wegen zal bijdragen aan de vermindering van de overlast. Waar mogelijk komt fluisterasfalt en wordt het groen versterkt als buffer voor het geluid. De inwoners wordt nadrukkelijk gevraagd om met klachten over te veel geluid te komen. Deze kunnen dan eventueel verwerkt worden in het actieplan. Kaarten liggen ter inzage op de verschillende raadhuizen.
Beeld: Geluidskaart. Beeld aangeleverd.